
Wat betekent een cao voor een ondernemer? Ben je verplicht alle afspraken uit de cao te volgen? Hoe werkt dat met eventuele veranderingen? Wat als je je niet houdt aan de cao? En hoe werkt dat als je personeel inleent? Lees snel verder en krijg antwoord op deze en andere vragen over het volgen van een cao.
Wat is een cao precies?
Een collectieve arbeidsovereenkomst is een verzameling van afspraken tussen werkgever(s) en werknemers over arbeidsvoorwaarden. Een cao kan gelden voor één specifieke onderneming of voor een hele branche, zoals de cao bouw & infra of de horeca-cao.
Hoe weet je of een bedrijfstak-cao op je bedrijf van toepassing is?
De bedrijfsactiviteiten van je onderneming bepalen of je verplicht bent tot het volgen van een cao. Als je bedrijfsactiviteiten vallen onder de werkingssfeer van een cao, ben je in sommige situaties verplicht deze afspraken te volgen.
Hoe weet je dan welke cao op jouw onderneming van toepassing is?
Soms is het moeilijk om precies te definiëren of je onder de werkingssfeer van een cao valt, bijvoorbeeld wanneer je meerdere activiteiten uitvoert. In de meeste gevallen dient dan te worden beoordeeld wat de hoofdactiviteit van de onderneming is. Het kan ook zijn dat jouw concern uit meerdere vennootschappen (met andere activiteiten) bestaat. In dit geval dient per vennootschap vastgesteld te worden of je een bepaalde cao moet volgen.
Wat als er geen cao van toepassing is op mijn bedrijf?
Het kan ook zijn dat er in het geheel geen cao op jouw onderneming van toepassing is, bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening. In dat geval dien je altijd minimaal de arbeidsvoorwaarden te hanteren zoals deze in het burgerlijk wetboek zijn vastgelegd. Daarnaast kun je ook aanvullende afspraken maken in de vorm van een arbeidsvoorwaardenregeling.
Wanneer ben je verplicht een cao te volgen?
Er zijn 3 situaties wanneer je verplicht bent een cao te volgen:
- Als jij als werkgever een ondernemings-cao hebt gesloten met een werknemersvereniging
- Als je lid bent van een werkgeversvereniging die betrokken is geweest bij de totstandkoming van een bedrijfstak-cao
- Zodra de bedrijfstak-cao waar jouw bedrijfsactiviteiten onder vallen Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Als een cao op je bedrijf van toepassing is, ben je verplicht om álle afspraken na te leven. Doe je dit niet, dan riskeer je een loonvordering van een medewerker of een boete van het controlerend orgaan binnen jouw branche of het ministerie SZW. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Hoe blijf je als ondernemer op de hoogte van alle wijzigingen op het gebied van cao's?
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het juist toepassen van wetgeving en (cao)regelgeving. Een kleine wijziging kan soms van grote invloed zijn. Het is dan ook belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Als je bent aangesloten bij een werkgeversvereniging zullen zij je berichten over wijzigingen. Ben je dit niet, dan kun je het beste branche sites, collega-ondernemers en de Staatscourant raadplegen. Als je samenwerkt met een partner als Please, deel je de verantwoordelijkheid voor het doorvoeren van wijzigingen op grond van de cao. Bij Please kijken we samen met jou als ondernemer naar de cao die van toepassing is. Als je payrollt volgen we deze cao ook volledig, kies je voor uitzenden dan zijn verplicht de cao voor uitzendkrachten (ABU) (en de inlenersbeloning) te volgen.
Voldoe jij aan de cao?
Ook benieuwd óf er een cao op jouw bedrijf van toepassing is én of je er wel volledig aan voldoet?
Check het via Please!

Gerelateerde artikelen


Payrollen in crisis tijden: Een slimme zet!

10 tips om medewerkers productief te houden

Payroll is niet duurder dan zelf verlonen

De kracht van starters op de arbeidsmarkt

5 tips om je horecapersoneel tevreden te houden

Weet jij wat jouw personeel all-in per maand kost?

Wat betekent een zieke medewerker voor je onderneming?
