
Wat verandert er op het gebied van personeelszaken in het nieuwe jaar? Charlotte Bastiaans, business manager bij Please, zet de belangrijkste zaken op een rij en vertelt je waarop je moet letten als het aankomt op onder meer het salaris en pensioen van jouw personeel.
Minimumloon
Dat het systeem voor de wettelijke minimumlonen op de schop gaat is de grootste aanpassing die ondernemers treft. De overheid bepaalde dat per 1 januari 2024 de 36-urige werkweek de basis wordt van het minimumloon voor elke werkgever.
Vorig jaar werd het wettelijk minimumloon nog bepaald aan de hand van een fulltime werkweek van een organisatie of cao. Vanaf nu is de werkgever verplicht om werknemers per uur minimaal het minimumuurloon te betalen dat wordt gebaseerd op een 36-urige werkweek. Er geldt dan één vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder. Het brutobedrag is per 1 januari 2024 € 13,27 euro, en dat is op fulltime basis fors hoger dan het minimum inkomen in 2023. Voor werknemers onder 21 jaar gelden vanaf begin 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur. Deze minimum jeugduurlonen zijn afgeleid van het wettelijk minimumuurloon en zijn dus ook een stuk hoger.
Veel vragen van ondernemers
Wij krijgen veel vragen over dit complexe onderwerp binnen. Ik merk dat veel werkgevers het lastig vinden om te begrijpen wat deze wijziging nu exact inhoudt en hoe deze moet worden geïmplementeerd met alle gevolgen van dien. Het inschakelen van een expert kan dan van grote meerwaarde zijn.
Naast de veranderingen op het gebied van het minimumloon zijn ook een groot aantal cao’s aangepast. Zo gaan de lonen omhoog mede om de gevolgen van de hoge inflatie op te vangen. Afhankelijk van de cao krijgt een werkgever dus te maken met de gevolgen van de aanpassing van het wettelijk minimumloon naar 36 uur én eventuele salarisverhogingen als gevolg van een nieuw afgesloten cao.
Verandering in pensioen en reiskosten in 2024
Bij deze veranderingen blijft het echter niet. Daarnaast wordt ook de toetredingsleeftijd tot een pensioenfonds verlaagd van 21 naar 18 jaar. Jongeren beginnen straks dus eerder met het opbouwen van hun pensioen. Deze pensioenregel hoort bij het vernieuwde pensioenstelsel. Tot slot is per 1 januari wederom de onbelaste kilometervergoeding omhoog gegaan van 21 eurocent naar 23 eurocent per kilometer. Beide wijzigingen leggen opnieuw druk op de werkgeverslasten.
Ik merk dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun handen vol hebben aan deze wettelijke aanpassingen. Wij adviseren en ondersteunen deze mkb-ondernemers bij het goed invoeren van de wijzigingen. Zij hebben er vaak weinig tijd voor en een stuk minder kijk op. Ze hebben écht die externe partner nodig, zodat zij zich kunnen concentreren op waar ze goed in zijn.
Bron: De Ondernemer
Vraag maar raak!
Meer weten over de wijzigingen in 2024? Ik vertel je er graag alles over.

Gerelateerde artikelen


5 tips voor succesvol personeel werven

Snel “extra handjes” werven voor het komende terrasseizoen? Niet doen!

Succesvol ondernemen met goed personeel

5 tips om je horecapersoneel tevreden te houden

Payrollen in crisis tijden: Een slimme zet!

Het belang van HR in de huidige arbeidsmarkt

10 tips om medewerkers productief te houden
