

Sinds 24 jaar bouwt Roland Hogenelst vanuit Club Culinair aan zijn horeca-imperium. Tussenstand: vijf formules en ruim honderd franchisezaken die samen meer dan honderd miljoen euro omzet opleveren, bij een gezonde winstgevendheid. Hij deelt zijn succesrecept en legt uit waarom verdere groei noodzakelijk is.
Van tapastent tot horeca-imperium: het groeiverhaal van Roland Hogenelst
Bij Club Culinair in Reeuwijk blikt Hogenelst eerst kort terug: ,,In 1999 kwam een vriend met het idee om samen in Gouda een tapastent te beginnen. Ik reisde vaak naar Cuba, en zei: ‘Oké, maar dan doen we het wel in Cubaanse stijl’. Zo ontstond La Cubanita: Spaanse tapas in een Cubaanse sfeer. Dat liep meteen goed. Er kwamen twee filialen bij en we kregen het al snel te druk. Daarom schakelden we over op franchising. Inge Palm managet sindsdien als formulemanager La Cubanita, dat inmiddels 56 vestigingen heeft.”
,,In 2014 zag ik een gat in de markt voor een heel scherp geprijsd driegangenmenu: het begin van Proeflokaal Bregje, dat is uitgegroeid tot 26 vestigingen. Daarna volgden Heinde en Ver – een all-in concept met eten en drinken voor een vaste prijs – en Rozey, onze formule voor vegetarisch en veganistisch eten. Ook volgde nog Klasse Kantine, dat sportverenigingen helpt aan stijgende kantineopbrengsten.”
“De druk staat er immers volop, want alles is duurder geworden: van inkoop en personeel tot energie en huur. Die kostenverhogingen zijn lang niet volledig door te berekenen aan de consument”
Schaalgrootte
Hogenelst wil met Club Culinair blijven groeien in aantal horecaformules en -zaken. Het streven is jaarlijks tien tot vijftien nieuwe zaken, met op elke zaak een toegewijde franchisenemer. Die groei acht hij noodzakelijk: ,,Wij hebben een eigen groothandel voor de centrale inkoop van food- en non-food producten. Die groothandel heeft steeds meer inkoopvolume nodig om te kunnen inkopen tegen de scherpe tarieven die onze franchisenemers nodig hebben om rendabel te ondernemen. De druk staat er immers volop, want alles is duurder geworden: van inkoop en personeel tot energie en huur. Die kostenverhogingen zijn lang niet volledig door te berekenen aan de consument. Wij moeten op kostengebied dus blijven schakelen, met veel creativiteit en organisatievermogen. Dat lukt! Onze franchisenemers hebben een prima gemiddeld inkomen.”
Geen gedoe rond personeel
Via diverse faciliteiten bij ABN AMRO zorgt Club Culinair bovendien voor verregaande ondersteuning van nieuw geworven franchisenemers bij de financiering van hun horecazaak. Ook qua dagelijkse bedrijfsvoering komen zij in een gespreid bedje terecht. Zo besteedt Club Culinair alle zorgen rondom het personeel uit aan Please. Hierdoor krijgen de ondernemers in al die horecazaken nog meer ruimte om te focussen op waar het om draait: optimale service aan hun gasten. Hogenelst: ,,Er werken ruim vierduizend mensen in onze horecazaken, waaronder veel studenten en scholieren. Zij zijn in dienst van Please en worden via payrolling of op uitzendbasis bij onze franchisenemers ingezet. Van werving en selectie tot verloning, administratie en vervanging bij ziekte: alles wordt prima door Please geregeld.”
Snel een werkrooster via Aybler
Een krachtig instrument in die dienstverlening is de door Please ontwikkelde smartphone app Aybler. Alles rondom de medewerkers wordt in deze personeels-app opgeslagen. Via de app zijn werknemers goed bereikbaar en kunnen gebruikers direct alle benodigde informatie vinden. Hogenelst geeft voorbeelden van handige features: ,,Met Aybler als planningstool kan gemakkelijk een werkrooster worden gemaakt. Werknemers geven zelf aan wanneer en hoe laat ze beschikbaar zijn. Dat geeft de franchisenemer overzicht. Ook het in de app kunnen toekennen van functies en kwaliteiten resulteert in een planning met de geschikte werknemer op de juiste plaats. Daarnaast kan je in Aybler gemakkelijk arbeidscontracten beheren. De app maakt meteen duidelijk wanneer een contract moet worden opgezegd of verlengd.”
De sprong naar het buitenland
Na 24 jaar is Club Culinair in elk opzicht een geoliede machine. Slechts dertig medewerkers in loondienst werken vanuit Reeuwijk voor ruim honderd horecazaken; de lokale ondernemers dragen een franchisefee van drie procent over hun omzet af, terwijl zes procent in de franchisewereld gebruikelijk is.
Qua groeipad ziet Hogenelst voor La Cubanita in Nederland nog ruimte voor pakweg tien extra vestigingen. De andere, recenter ingevoerde horecaconcepten kunnen hier nog volop groeien. Ondertussen zet de horecaondernemer zijn eerste schreden in het buitenland, te beginnen met La Cubanita: ,,We zijn in Spanje met een eerste vestiging gestart, en eind dit jaar starten we ook in Duitsland. Maar bij elke nieuwe locatie moet het complete plaatje wel kloppen. Dat is ook mijn tip aan kleinere, misschien pas net gestarte ondernemers; groei niet om het groeien. Als groeien een doel op zich wordt, raak je verblind en ga je verkeerde stappen zetten.”
Bron: DPG media
Wil jij ook jouw horecazaak laten groeien?
Dan heb je wel het juiste personeel nodig. In ons whitepaper "Dé sleutel voor een topteam in jouw horecazaak." ontdek je hoe jij goed personeel vindt en bindt.