PartyZ

PartyZ | Please

Ontmoet Jan Dirk Zonnenberg: chef, slager, eigenaar van PartyZ, schrijver van het boek Proefverlof, maar bovenal: meestergenieter! Jan Dirk en zijn vrouw Lenie staan samen aan het hoofd van PartyZ. Met hun team verzorgen ze kookworkshops en live catering met als doel mensen écht even te laten genieten. Waar Jan Dirk op de voorgrond al zijn gasten voorziet van een culinaire show, zorgt Lenie op de achtergrond dat alle zaken goed geregeld zijn. Dat doet ze onder andere door hun personeelszaken onder te brengen bij Please.

Ontstressen

Voor Jan Dirk is het ervaren en genieten van eten niet meer dan normaal. ‘Veel mensen eten wat ze moeten eten, maar ik eet omdat ik ervan geniet en er inspiratie uit haal. Ik kan me heel goed afzonderen van de problematiek van de dag door even lekker te lunchen en nergens anders aan te denken.’ Die passie voor eten deelt hij met zijn vrouw Lenie. ‘De liefde voor eten en drinken heeft ons bij elkaar gebracht’ vertelt Lenie. ‘Maar ik merk dat ik meer moeite heb om alle stress van de dag achter me te laten dan Jan Dirk. Wij hebben van genieten ons werk gemaakt, maar er moeten ook dingen geregeld worden’ vertelt ze lachend.

Genieter pur sang

Het is Jan Dirk’s missie om mensen te helpen uit de stress en het gejaag van alledag te stappen en zo écht te genieten. Maar hoe doe je dat? ‘Normaal gesproken door mensen bewust te maken, hen te ontvangen in een ruimte die rustgevend en warm is’ begint Jan Dirk. ‘En als we op locatie cateren door ons enthousiasme. We maken er echt een show van. We vertellen met passie over de producten. En als mensen zien hoe mooi dat beest geschapen is, begint het feest ter plekke. ‘Wie vindt Bambi zielig?’ vraag ik dan. Zo maken we contact met de gasten. En omdat ze het beest al gezien hebben, hebben ze er al zin in voordat ze een hapje nemen.’

Smaak zit tussen de oren

‘Consumenten, maar ook veel koks, zien het vlees/vis dat ze eten vaak in een vacuümzakje in de supermarkt’ vervolgt Jan Dirk zijn verhaal. ‘Wij werken soms met een tonijn van 80 kilo of een hele ree. Dat ziet er spectaculair uit.’ Smaak zit namelijk tussen de oren volgens Jan Dirk: ‘Als alles klopt, smaakt het eten beter. Als je smoorverliefd bent en samen wijn drinkt, zal die wijn nooit lekkerder smaken dan op dat moment. Drink je dezelfde wijn op een regenachtige dag, na een nare werkdag en zit je relatie niet goed? Dan zal je de wijn veel minder ervaren.’

Wij werken soms met een tonijn van 80 kilo of een hele ree. Dat ziet er spectaculair uit

Proefverlof

Ieder jaar maken Jan Dirk en zijn vrouw Lenie een verre reis. Een zogenaamd ‘proefverlof’. ‘Dat is ook een passie die we delen’ zegt Lenie. ‘Daar maken we echt tijd voor vrij. We houden van mensen en van het ontdekken van andere culturen. Dus als we reizen doen we dat backpackend en niet vanuit een resort. En tijdens die reizen zoekt Jan Dirk altijd naar nieuwe producten en technieken.’

Ieder proefverlof is bijzonder. ‘Tijdens een driedaagse tocht door de jungle in het noorden van Laos hebben we een heel menu gegeten van bamboe. Dat was gruwelijk lekker’ gaat Jan Dirk verder. ‘Het was zwaar, 4 uur lang bergop lopen, maar het was een ervaring an sich. We overnachtten bij de burgemeester van een dorpje met 200-300 mensen. Er was geen telefoonbereik en welgeteld één peertje in het hele dorp. Dat peertje werd voorzien van stroom door een zonnepaneel bij de burgemeester. Zo zaten we daar ’s avonds, onder dat ene peertje, te kletsen met alle mensen zonder afleiding van telefoons, genietend van een lauw biertje.’

En natuurlijk heeft Jan Dirk ook weer inspiratie opgedaan. ‘We hebben twee keer per maand een culinaire groep. Hen gaan we het menu van Laos laten proeven. Ik heb daar zelf zo van genoten en ik weet zeker dat mensen het niet kennen, dat is leuk!’

Met mijn kop in de zon bedacht ik om iedereen waarvan ik ooit het e-mailadres heb gekregen, een mailtje te sturen

Vol gas

Maar Jan Dirk bedacht tijdens de laatste week van zijn proefverlof ook een ander plan. ‘Met mijn kop in de zon bedacht ik om iedereen waarvan ik ooit het e-mailadres heb gekregen, een mailtje te sturen. Dat zijn zo’n 7500 mailtjes waarin ik een groot vleespakket van 10 kilo met allerlei luxe specialiteiten aanbood. Zo konden we de eerste week na thuiskomst direct – vol gas – aan de slag.

Ook verkoopt Jan Dirk nu Big Green Eggs, met alles wat erbij hoort inclusief een dikke t-bone steak cadeau. ‘Wij werken al jaren met deze luxe barbecues. Dankzij onze ervaring kunnen we een eerlijk en goed advies geven. Veel mensen zijn thuis, hebben geen grote vakantie-uitgaven, gaan minder uit eten, maar willen wel lekker eten. Voorheen maakten we daar geen werk van, dus verkochten we er niet zoveel, maar dat gaat nu een stuk harder. En ik heb mijn oude beroep weer opgepakt. Ik heb laatst 2 koeien ‘diepvries-klaar’ gemaakt. Dat is best pittig werk. Zo’n rund weegt 500 kilo, til dat maar eens op en been maar uit. Ook maak ik weer extreem luxe rollades van reerugfilet, net als vroeger in de slagerij. Rollades gevuld met ganzenlever en truffelolie aan de buitenkant. Zo lekker kom je ze zelfs niet tegen in een sterrenrestaurant, dat kan ik je beloven! Normaal gebruiken we dit vlees in kookworkshops. Toch wil ik dat vlees blijven afnemen van de jagers, aangezien zij dat bij veel horecazaken nu niet kwijt kunnen. En op deze manier kan ik de mensen iets leuks blijven verkopen.’

Kennismaking met Please

‘We hebben altijd onze personeelszaken uitbesteedt. Dat deed Jan Dirk al toen hij de slagerij had. We deden jarenlang zaken met een concurrent van Please, maar daar waren we niet zo tevreden over. Toen zijn we verder gaan kijken. We hebben gegoogeld, veel reviews gelezen en uiteindelijk diverse bedrijven benaderd en uitgenodigd. Het eerste gesprek met Please was goed en gaf veel vertrouwen. Op basis van die kennismaking hebben we voor Please gekozen.’

Schoenmaker blijf bij je leest

‘Het juridisch en loontechnisch aspect van het ondernemerschap is niet ons vak. Wij vinden dat je zelf moet doen waar je goed in bent en de rest moet uitbesteden. Ieder jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen en dat leggen we graag neer bij een bedrijf dat er verstand van heeft.’

Vertrouwen

‘Tot nu toe heb ik de diverse experts van Please ‘gelukkig’ nog niet nodig gehad. We zijn ook maar een klein bedrijf en alles is redelijk simpel. Maar ik kan er wel op vertrouwen dat ik altijd kan terugvallen op de experts als het nodig is. Wat me vooral aan Please aanspreekt is het persoonlijke contact en de goede en snelle opvolging. Ik krijg altijd dezelfde mensen aan de telefoon en als onze medewerkers bellen worden ze bij de voornaam genoemd. Dat is iets heel kleins, maar dat maakt het heel persoonlijk.’

Meer weten?

Wil je meer weten over Please als werkgeverspartner? Ontdek hier alles over de dienstverleningen van Please.

Alles over Please

Gerelateerde klantcases

Wil jij ook werkgeverskracht?