iSprout

Francois Eijgelshoven op de trap, in de achtergrond het kantoor | iSprout

Jong, hoogopgeleid talent in Zuid-Afrika staat vaak voor de uitdaging om werk te vinden dat aansluit bij hun opleidingsniveau. iSprout, onderdeel van The BOSS Group en mede opgericht door François Eijgelshoven, biedt deze jonge professionals een unieke kans. In slechts anderhalf jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een bloeiende organisatie die tot nu toe bijna 100 Zuid-Afrikaanse kennismigranten naar Nederland haalde of hen bemiddelde voor een remote functie bij Nederlandse bedrijven in Finance, Tech en Energy.

Van frustratie naar oplossing

François Eijgelshoven en medeoprichter van iSprout; Roy Daemen, hebben beiden jarenlange ervaring in de bedrijfswereld. François bouwde een indrukwekkend netwerk op in Zuid-Afrika, waar hij veelvuldig samenwerkte met universiteiten en jong talent ontmoette. Roy maakte naam in Nederland met succesvolle ondernemingen in detachering en vastgoed.

Toen François zag hoeveel talentvolle, hoogopgeleide jonge mensen in Zuid-Afrika vastzaten in een omgeving zonder kansen, borrelde er iets. “Het frustreerde me enorm,” vertelt François. “Roy en ik besloten onze krachten te bundelen. Zijn kennis van detachering en mijn ervaring in Zuid-Afrika vormden de perfecte combinatie.” Zo ontstond iSprout, een bedrijf dat engineers en financials van de top-5 universiteiten van Zuid-Afrika naar Nederland haalt en hen helpt een nieuwe toekomst op te bouwen.

Focus op community-building

Waar veel detacheringsbedrijven stoppen bij het regelen van een baan, gaat iSprout verder. “Wij doen geen werving- en selectie. We nemen onze medewerkers zelf in dienst en zorgen ervoor dat ze hier goed landen,” zegt François. “We helpen hen met het leren van de taal, ondersteunen bij het vinden van woonruimte en organiseren evenementen in de weekenden zodat ze een sociaal netwerk opbouwen.”

In sommige gevallen gaat iSprout nóg een stapje verder. “We beseffen dat het verhuizen naar een ander land niet alleen de kennismigrant zelf raakt, maar ook hun gezin,” zegt François. Daarom helpt iSprout in sommige gevallen zelfs bij het zoeken van een baan voor de partner van de migrant. “Dit behoort niet tot ons standaard takenpakket, maar het maakt de overgang soepeler en zorgt ervoor dat mensen echt wortelschieten in Nederland.” En die aanpak werkt. Het ziekteverzuim is ongekend laag, medewerkerstevredenheid hoog en alle iSprouters werken nog steeds via het Eindhovense bedrijf.

Teruggeven aan Zuid-Afrika: een duurzame impact

iSprout wil echter niet alleen talent weghalen uit Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft een stichting opgericht waarmee het lokale projecten in Zuid-Afrika ondersteunt die economische kansen creëren en gemeenschappen versterken. “We willen ook iets terugdoen voor het land,” benadrukt François. “We hebben deze stichting opgericht om ervoor te zorgen dat ons succes ook iets positiefs betekent voor Zuid-Afrika,” vertelt François. “Het draait om balans: we lenen talent van Zuid-Afrika, maar we zorgen ervoor dat we veel teruggeven aan het land dat hen heeft opgeleid.”

Please als strategische partner

Bij het werken met kennismigranten komt een enorme administratieve last kijken op het gebied van verloning, het IND-proces en de 30%-regeling. Daarvoor sloot François vanaf de allereerste bemiddeling in april 2023 een strategisch partnerschap met Please. “We wilden ons focussen op het aangaan van diepe relaties met universiteiten, instanties, kandidaten en klanten. Met randzaken wilden we ons vooral niet bezighouden,” vertelt hij. “Je moet je realiseren hoe complex het is om niet alleen structuren en processen op te zetten, maar ook alles up-to-date te houden en aan alle wet- en regelgeving te voldoen. Had ik dat zelf moeten doen, dan was het nooit zo goed gegaan als met Please. Juridisch expert van Please; Kim, begeleidt het IND-proces tot in de puntjes en daarna organiseren Paul en Marius, de backoffice experts van Please, bijvoorbeeld tax workshops om onze medewerkers te helpen de Nederlandse belastingregels te begrijpen. Dat soort kennisdelingssessies maken een groot verschil,” vertelt François.

Volledige ontzorging: de sleutel tot snelle groei

De samenwerking met Please gaat veel verder dan alleen administratieve ondersteuning. “De snelheid en expertise van Please heeft ons echt in staat gesteld sneller te groeien en meer impact te maken” legt François uit. Vooral de responsiveness van het team noemt hij als een groot voordeel. “Paul, Marius en Jad (commercieel directeur van Please, red.) zijn precies wat je van een fantastische samenwerkingspartner verwacht: snel schakelen, proactief meedenken en altijd beschikbaar.”

De toekomst van iSprout

François kijkt vol ambitie naar de toekomst. Met de focus op duurzaamheid en het bouwen van een sterke gemeenschap, wil François vooral iets neerzetten wat over 5 of 10 jaar nog steeds sterk in de markt staat. “In alles wat we doen, denken we na over de schaalbaarheid ervan. We willen groeien zonder onze kernwaarden te verliezen,” vertelt François. “We zijn big on people, not on numbers. We willen mensen persoonlijk blijven begeleiden en aandacht geven aan de community, ook als we bijvoorbeeld naar 200 of 400 iSprouters groeien. Alleen zo kunnen we kansen bieden en impact maken, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika, met geweldige jonge professionals en hele bijzondere strategische klanten die vaak dezelfde kernwaarden omarmen.”

Dezelfde ontzorging als iSprout ervaren?

Wil jij, net als iSprout, blijven groeien, de focus houden op jouw kernactiviteiten, zonder afgeleid te worden door de randzaken van het werkgeverschap?

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gerelateerde klantcases